Ik ga op vakantie en ik laat de stress thuis

Ik ga op vakantie en ik laat de stress thuis

Over een goede voorbereiding op vakanties in het algemeen heb ik eerder twee blogs geschreven: Stress of zomervakantie en het geheim van een goede zomervakantie. Deze keer sta ik stil bij de stress die een vakantie kan oproepen. Want heb jij weleens stress voordat je op vakantie gaat?

Stress of 5×5

Ken je de 5×5 regel? “If it won’t matter in 5 years, don’t spend longer than 5 minutes being upset by it”. Als het op een termijn van 5 jaar niet meer uitmaakt, besteed er dan nu maximaal 5 minuten aan om je druk te maken.

In het samengesteld gezin is de regel goed toepasbaar. We nemen de vakantie even als voorbeeld. Want maak jij je ook weleens druk over zaken waarvan je achteraf denkt: was dat het nu waard

Hoe laat jij de stress thuis?

Ik ging bijna vakantie, maar had op mijn werk en thuis nog tienduizend dingen te doen. De kinderen liepen op hun laatste eindje. Toen kwam mijn ex ook nog met gedoe en dat trok ik niet meer. Het werd een vette ruzie. ’s Avonds nodigde een vriendin me uit voor een kopje thee. Ze vroeg hoe het ging en ik ratelde maar door over alles wat er was. Ik kon gewoon niet meer stoppen!

De 5×5 regel

De regel zegt dus: als het op een termijn van 5 jaar niet meer uitmaakt, besteedt er dan nu maximaal 5 minuten aan om je druk te maken. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Bijvoorbeeld zo: “De vriendin lachte (het is een goeierd) en vroeg of ik een lijstje wilde maken van alles wat ik had benoemd in de tijd dat ik er was. Het schaamrood stond me op de kaken hoor!”

Wat is er belangrijk?

Drie manden in de kleuren rood, groen en geel komen in mijn praktijk op verschillende manieren voor. In deze situatie werkt ie als volgt:

  • Een klein rood mandje, waar maar weinig in past. Hierin komen je zaken die op lange termijn (5 jaar) nog steeds invloed hebben; waar de 5×5 regel voor opgaat.
  • Een wat grotere gele mand, formaat picknickmand. Hierin zitten zaken die je irriteren, maar waar ik voor kan kiezen om Niet Op Dit Moment de strijd aan te gaan. Kan het ook wachten?
  • Een hele grote groene mand, een soort gezins-wasmand. Hierin zit alles wat je weliswaar stoort, maar wat eigenlijk niet zo vreselijk belangrijk is. Hierin zitten ook alle irritaties in die gaat over “voor de zoveelste keer” Het gaat vaak niet over het item zelf maar over de manier waarop, over de driehonderste keer, over je niet gezien voelen, etc. Kan ik het ook laten om hierover een discussie te hebben … of stress?

Keuzes maken is stress verlagen

Met mijn vriendin samen was het confronterend en leuk om te kijken wat in welke mand terecht kwam. We konden er ook om lachen: “Het wordt wel een bijzondere vakantie als mijn oudste geen spullen heeft ingepakt! Dat kunnen we ons over 5 jaar nog wel herinneren! Maar het is ook genoeg om het één keer te vragen. Doet ie het of niet? Zijn probleem! Verkeerde dingen mee? Zijn probleem. Het item gaat in de groene mand.

We eindigden met twee zaken in dat rode mandje. Daar ga ik mee aan de slag omdat dat op lange termijn echt belangrijk is. En de rest? Dat kan ik nu weer van mijn schouders af laten glijden!

Marjolein van der Linden, eigenaar van 

TAAAFEL: de basis voor samengestelde gezinnen in Hilversum