De methode

Taaafel schrijf je met drie a’s. Dat verklapt iets over de methodiek die ik gebruik. Of je nu al jaren samenwoont, of net begint als samengesteld gezin: dit model biedt een solide basis voor een succesvol samengesteld gezin.

vontuur

Het begint met avontuur 

Jullie zijn met elkaar een avontuur begonnen: zo mag je het vormen van een samengesteld gezin toch wel noemen! Het is een avontuur van verliefd worden en het nieuwe willen omarmen.

Tegelijkertijd slokt het je ook op. Heb je je weleens bedacht hoeveel energie het kost om een niet-goed-lopend gezin te hebben? Hoe weinig tijd je dan hebt voor nieuwe dingen? Met alle goede wil van de wereld, kom je er niet. Veel (stief) ouders krijgen een burn-out, omdat het samengesteld gezin meer energie kost, dan je beschikbaar hebt. Maar het kan anders! Daarom gaan we aan de slag, vanuit het avontuur dat jullie startten.

 

andacht

Wat aandacht krijgt, groeit

Elk gesprek, elk contact, maar ook jullie liefde, is begonnen met aandacht. Voor baby’s is aandacht van levensbelang, maar dat geldt voor alles in het leven. 

Een stevige basis voor het samengesteld gezin, begint dan ook bij aandacht voor jullie als mens. Voor je rol als partner, als ouder en/of stiefouder. Aandacht voor jullie relatie is écht van belang. Aandacht voor de problemen in het samengesteld gezin waar je tegenaan loopt. 

ccepteren

De situatie accepteren

Als er helder is waar jullie mee worstelen en in welke dynamiek jullie gevangen zitten, verplaatsen we de focus naar acceptatie. Je kunt een situatie pas veranderen als je hem accepteert. 

In een samengesteld gezin zijn wetten werkzaam die afwijken van het kerngezin. Je leert inzien hoe ‘het systeem’ van invloed is op jou en hoe jij daar invloed op kunt uitoefenen. Als je wat verder bent in het traject, dan zul je merken dat het rustiger wordt thuis. Dat er minder vaak gedoe is. En vooral: dat jij je minder druk maakt, áls er gedoe is. 

De regie terug

De basis van het werken bij Taaafel is dus enerzijds de aandacht voor jullie en je problemen en anderzijds het leren over de wetten van een samengesteld gezin. Tegelijk leer je door aandacht voor communicatie ook beter je eigen wensen en behoeften doorzien en krijg je zicht op die van je partner. Het gevolg is dat jullie er weer samen voor durven gaan: met grip op de zaak en vertrouwen in elkaar. 

Samengesteld als avontuur

Natuurlijk is het vormen van een samengesteld gezin al een avontuur op zichzelf. Daar begon het immers mee. Wie de basis voor het samengesteld gezin vanuit Aandacht en Acceptatie stevig heeft staan, zal merken dat er opnieuw iets gebeurt. Jullie zijn elkaar niet voor niets tegengekomen. 

Als overleven léven wordt, komt het avontuur opnieuw om de hoek kijken. Je kunt besluiten dat je avontuur genoeg hebt, maar je kunt dit traject ook inzetten voor persoonlijke groei en transformatie. Dan maken we vanaf het begin ruimte voor de verbeelding en het omarmen van het nieuwe. Hoe leer je het avontuur omarmen en inzetten in jullie leven? Ook het spelen van het transformatiespel is onderdeel van dit traject.