Deel 1: Stress of vakantie

Stress of zomervakantie?

Vakantietips voor samengesteld gezin

Voor veel gezinnen is de zomervakantie een tijd van ontspanning, van welverdiende rust. Een tijd waarin je geen stress wilt, geen ergernis en nog het minst van alles: ruzie. Maar: een samengesteld gezin is anders dan een kerngezin. Het is één van de 12 grondbeginselen van een samengesteld gezin. In de zomervakantie is dat nog belangrijker dan daarbuiten. Hoe maak je een succes van die grote vakantie? Hoe verminder je de stress? Hieronder lees je tips en advies voor een succesvolle, zorgeloze zomer als samengesteld gezin:

Tip 1: samen op zomervakantie… of toch niet?

Dit advies voelt voor velen als vloeken in de kerk, want na twee jaar covid is iedereen het thuiszitten helemaal beu. Zeker als je nog niet eerder als samengesteld gezin in de zomer op reis kon, is het nu extra verleidelijk om mooie vakantieplannen te maken. Maar besef dat dat samen op vakantie gaan een romantisch ideaal is dat in de praktijk heel anders kan uitpakken.

Bedenk dat er altijd keuze is. Zoals een ouder pas tegen me zei: “dit jaar gaan we niet als samengesteld gezin op reis. Mijn partner gaat met haar dochter in de zomervakantie weg. Ja, dat schuurt, maar het scheelt veel stress als we niet met z’n drieën op pad gaan”.

Tip 2: inventariseer de vakantiewensen en -verwachtingen

Een zomervakantie met een samengesteld gezin is vaak een ingewikkeld geheel. Er zijn veel partijen waar rekening mee moet worden gehouden: Vaak is de verdeling van de zomervakantie al stressvol. Toch is het advies om de verwachtingen en wensen van alle partijen te horen. Denk ook aan de verwachtingen van een ex.

Vorige week luisterde ik naar een stel dat de vakantiewensen van iedereen bekeek. Wie vergaten ze? Zichzelf. Dat gebeurt vaker dan je denkt. Mijn advies is dan ook om je eigen wensen serieus te nemen. Breng jullie zomervakantie-verwachtingen in kaart. Ook dat scheelt stress. Jullie zijn immers het fundament van het samengesteld gezin.

Tip 3: voorbereiding is een halve vakantie!

Misschien ging je vroeger op de bonnefooi reis, of maakte je vakantieplannen als je al onderweg was. Voor een samengesteld gezin is het advies: een goede voorbereiding zorgt voor minder stress. Het voorkomt stress op een moment dat je het niet wilt, namelijk tijdens de vakantie. Toen wij voor het eerst als samengesteld gezin een grote vakantiereis maakten, legden we álle overnachtingen onderweg vast. Ik vond het bizar toen ik in augustus ergens in een woestijn mijn reservering terugzag, met een reserveringsdatum van februari. Toch was ik dankbaar voor die voorbereiding. Bij alles wat er speelde (en dat was nog meer dan genoeg), hoefden we ons geen zorgen te maken over waar we sliepen.

Nog meer tips in het volgende blog, want weet jij:

  • Hoe lang je op reis wilt en waarom een korte vakantie beter is?
  • Hoe je de lat laag kunt houden en waarom dat stress voorkomt?
  • Hoe je elkaar als partner kunt steunen?
  • Hoe om te gaan met regels in vakantietijd?

Wil je daarover nog meer tips en advies? Lees dan deel 2 van dit vakantieblogDeel 2: Stress of zomer

Marjolein van der Linden, eigenaar van TAAAFEL: dé basis voor samengestelde gezinnen