Frisse blik huisregels

Een frisse blik op huisregels in een samengesteld gezin

Veel (stief)ouders hebben vragen over opvoeding en huisregels in hun samengesteld gezin. Het is daarom een belangrijk onderdeel van de methodiek die ik gebruik als gelicenseerd stiefgoedcoach. Afgelopen maand waren er twee ouderstellen die met hun huisregels aan de slag gingen:

Tevreden met huisregels in een samengesteld gezin

Het begint met gezamenlijke waarden. Die had het eerste stel bepaald. Ook hadden ze zelf een lijst van huisregels opgesteld, want ze wisten niet zo goed hoe ze de kinderen daarin moesten betrekken. Toen gingen we het gezinsgesprek voorbereiden. Ik vertelde erover en zag hun aarzeling. “Wat is het probleem? Je krijgt waarschijnlijk minder regels” zei ik opgewekt.

“Ik ben heel tevreden met de regels zoals ze nu zijn”, zei ze opeens. “Ik wil eigenlijk niets veranderen”. Ik was verrast maar antwoordde: “Bij een gezinsgesprek loop je het risico dat er dingen veranderen. Als je dat niet wilt, dan zou ik het niet doen.” Ze keek me wat verwonderd aan. Een gezinsgesprek werkt goed, maar als ouder houd je natuurlijk de regie. Dit stel was heel tevreden met het resultaat dat er lag: ze hadden veel minder ruzies omdat ze elkaar beter konden begrijpen. Punt. Dat was genoeg. Het gezinsgesprek werd geschrapt.

Huisregels schrappen in een samengesteld gezin

Bij het tweede stel loopt het totaal anders. Zij hebben allebei een zoon uit een vorig huwelijk; twee puberjongens. Ook zij hadden hun gezamenlijke waarden bepaald. Zij vroegen de kinderen om de huisregels op te schrijven. Na afloop kreeg ik een verslag van hoe het gegaan was. Met hun toestemming deel ik dat hier:

Veel huisregels

“De jongens waren enthousiast aan de gang gegaan toen we vertelden dat we regels wilden schrappen en kwamen samen tot 2,5 A4 aan regels! We spraken af op een zondagmiddag en we hadden het voorbereid als een echte vergadering: lekkere dingen op tafel, de flipover van kantoor opgesteld, etc. We vonden het delen van onze waarden spannend, maar de kinderen vonden dat vanzelfsprekend. “Zo zíj́n jullie toch?”

Huisregels schrappen

Toen pakten we de regels aan. Hoorde een regel bij een van de waarden? Zo nee: schrappen. Zo ja: kon ie verbeterd worden? Het was confronterend om te zien hoeveel regels we bleken te hebben om de huiskamer opgeruimd te houden: zet je schoenen in de kast, leg je tas in de kist, hang je jas op de kapstok, ruim je spullen achter je op, houd de vloer leeg, maak de tafel na gebruik schoon, etc etc. Vanuit de waarde ‘verantwoordelijkheid’ konden we het terugbrengen tot 1 regel: “samen houden we het huis netjes”. De jongens streepten driftig in hun lijstjes.

Huisregels die werken

Uiteindelijk brachten we die middag 2,5 A4 aan regels terug tot 4 huisregels die we op een centrale plek hebben opgehangen. Wat een mooie actie, we waren super trots op de jongens, maar tegelijk schaamde ik me ook. Want wat hadden veel pietluttige regeltjes bedacht!”
Ook dit stel is dik tevreden met het behaalde resultaat. Ook zij weten nu hoe ze als gezin kunnen staan voor wat belangrijk is en hoe ze elkaar kunnen aanspreken als het minder loopt.

Marjolein van der Linden, eigenaar van TAAAFEL: dé basis voor samengestelde gezinnen